Teknoloji

Enes Khalifekan’ın Twitter Hesabı Hakkında Bilinen Her Şey

Kullanıcı sayısı Instagram, Facebook ve TikTok’un yarısı bile olmayan Twitter; Dünyadaki tüm ülkelerin gündemini belirleme gücüne sahip tek platform. Ama trollük yapanların, manipülatif bağlantılar kuranların da işine geliyor. Öte yandan zaman zaman “Geleceği tahmin et” tweet’i atan bazı hesaplartoplumun gündeminde olan ve bazen de bir ülkenin geleceğini ilgilendiren olayları önceden tahmin edebilmektedir.

2016 açıldı “@cennet_dünyası”Kullanıcı adı ‘ Enes Halifekan Twitter hesabı bunlardan biridir. Açıldığı günden beri büyük çoğunluk kullanıcıların gözünde manadan söz etmeyecektir. 160 binden fazla tweet paylaşıldı bu hesaptan bazı tweetler; Daha önce Türkiye’deki bazı siyasi bağları, telaffuzları ve terör olaylarını paylaşmış görünüyor.

NOT: Bu araştırmayı ilahiyatın konusu olan Twitter hesabı üzerinden herkesin erişimine açık araçlar üzerinden yaptık. Ayrıca hesaptan gönderilen tweetlerin içeriğini değil gönderilme şeklini de paylaşıyoruz. Rastgele bir siyasi parti veya fikri değerlendirmiyoruz.

Enes Halifekan (@cennet_dunya) isimli hesap ilk olarak 2016 yılında bir Uludağ Kelamlık kullanıcısı tarafından keşfedildi:

Bu keşfin yapıldığı tarihte, söz konusu hesaptan şu anda 60 bin tweet gönderilmiş ve kullanıcı bu bilgiyi Web Arşivi’nde oluşturduğu hesabın görselleriyle paylaşmıştı. o tarihe gitmekdoğrulayabiliriz.

Hesaptan tweet atmaya devam ederken, iki yıl sonra Ekşi Sözlük’te bir gün iki konu açıldı:

  • Cennet_dunya (Ekşi Sözlük 18 Mayıs 2018)
  • Twitter’da 160 bin tweet yazan gizemli adam (Ekşi Sözlük 18 Mayıs 2018)

18 Mayıs 2018’de açılan bu başlıklar altında hesaptan gelen kafa karıştıran tweetler gündem oluşturdu. Öte yandan hesabın Uludağ Kelamlık kullanıcısı tarafından ilk keşfedildiği 4 Ağustos 2016 tarihinde Ekşi Sözlük’te iki konu açılmıştı. 18 Mayıs 2018 tarihine kadar 100.000’den fazla tweet atıldı.Görebiliriz.

Bu onlarca tweetin ortasında her kesimin komplo teorisi geliştirerek birbirini suçlayabileceği yüzlerce tweet var;


Dileyen bu tweetler üzerinden karşıt görüşteki kişileri, siyasi partileri ve siyasetçileri bir sonuca ulaştırarak suçlamada bulunabilir. Bu görüşleri temsil eden medya kuruluşları onlara ait değil; karşı tweet kullanmakOlayı medyatik hale getiriyorlar.

Bu hesaptaki tweetler bile vites yükseltiyor; Deprem, sel gibi sözde afetlerin kontrollü yürütüldüğüne dair komplo düzeyinde açıklamalar paylaşıyor:

Arkanıza yaslanıp bunu gördüğünüzde tüm argümanların boşa gittiğini görebilirsiniz. Farklı görüşteki kullanıcılar, söz konusu hesabın FETÖ ile bağlantılı olabileceği yorumunu yaptı ki bu da tweetlerin içeriği düşünüldüğünde mantıklı. Ayrıca hesaptan atılan son tweetin tarihi 15 Nisan 2017’dir. Başkanlık sistemini oyladığımız referandum 16 Nisan 2017’de bu tweet’ten 1 gün sonra gerçekleşti. Ancak dediğimiz gibi bu dökümanda tweetlerin içeriğinin atılma şekline odaklanıyoruz. O halde konuşmaya geri dönelim…

Hesabın Google aramalarında en çok tanındığı yıl 2004; Meğer 2004 yılında ne böyle bir hesap ne de hesabın açılabileceği Twitter varmış.

Google Trends’te hesabın adını, kullanıcı adını ve “Twitter” kelimesini incelediğimizde tüm aramaların en popülerinin 2004 yılı olduğunu görüyoruz. Hesap açılmadan 12 yıl önce, Google’da bu hesap için yapılan aramalar popülaritesini artırıyor gibi görünüyor.

Kesin olmamakla birlikte bu durumun birden fazla açıklaması var. Google Trendler aracı, nispeten makul bir süre içinde tanınan ve ardından neredeyse hiç aranmayan terimlerbir çoğunda 2004 ve sonrasında yüksek grafikler gösterebiliyor.

Ancak bu hata veya eksiklik Enes Halifekan isimli hesap için durumu tam olarak açıklamıyor. Çünkü hesap gündemdir. 2016 ve 2018 Google Trends çizelgeleriArama verisi olmalıdır.

2016 ve 2018 gündemi nedeniyle aramalar Google Trends verilerine yansımamaktadır. Ayrıca bu 2 tarih aralığında (varsa) haber sitelerine girilen içerikler Google sonuçlarında indekslenmez:


Resimlerden de görebileceğiniz gibi, hesapta o tarihte üretilen sayfalar değil . Açıklama metinlerinde gördüğünüz bağlantılı metinler, 2023 yılında gündem nedeniyle eski sayfalara otomatik olarak girilen haberlerin versiyonlarıdır. Bu, söz konusu sitelerin tercih ettiği SEO odaklı teknik altyapı ile alakalı bir durumdur.

Özetle; 2016 ve 2018 yıllarında Twitter ve kelamlık sitelerinde gündem olan Enes Halifekan (@cennet_dunya) hesabı hakkında haber siteleri sessiz kalmış görünüyor; bu nedenle Google Trends verilerine yansımamış görünüyor.

Buradan komplo teorisi çıkarmak istiyorsanız buyurun; O dönemde yazılan tüm haberler yayından kaldırıldı ve Google Trends bilgileri gizlendi. Bu elbette tatsız bir şaka… Doğrudan haber sitelerini veya Twitter, Google gibi bir şirketi manipülasyonla suçlayacak olursak; Anonim bir Twitter hesabından değil, daha somut konulardan bahsedebiliriz. Bu kısma da yazının sonunda değineceğiz.

Geleceği varsayan diğer Twitter hesaplarına bakalım mesela. Trump’ın seçimleri kazanacağını, Beyonce’nin hangi ayda hamile kalacağını, İngiltere’nin referandumda yüzde 52 evet oyu ile AB’den ayrılacağını aylar hatta yıllar öncesinden bilen hesaplar var:

Olaylar gerçekleşmeden önce bu hesaplardan yapılan paylaşımların neredeyse tamamı imkanların sınırlı olduğu olaylar için yapılmıştı. Yani Trump’ın seçimi kazanma şansı %50; İngiltere’nin AB’den çıkma ihtimali yine %50. Örneğin İngiltere referandum sonuçları için %1’den %100’e kadar hem EVET hem de HAYIR sonucu olan 200 tweet gönderebilirsiniz. Mutlaka birisi yanlış çıkacaktır. Yanlış 199 tweet’i sildiğiniz için tebrikler; geleceği kabul ettin.

İşte burada Twitter’ın hesap gizleme özelliği devreye giriyor. Bilinmeyen bir hesaptan gönderilen Tweetlere Web Arşivi gibi ortamlardan erişilemez. Kuyu özel hesap aç her ihtimale karşı tweet attıktan sonra yanlış olan tweetleri siler sonra hesabı herkese açık hale getirirsiniz. BUM! Gizemi asla çözülemeyecek, kusursuz, kusursuz bir astrolog olursunuz.

Referandum sonuçları ve oranlarında olduğu gibi, eğer yeterince işsizseniz Elizabeth’in ölüm tarihi ve Beyonce’nin hamile kaldığı ay için aynı modeli kullanabilirsiniz. Sadece atacağınız tweet sayısı biraz fazla olacak ama bunun da bir analizi var. Twitter tarafından yazılım geliştiricilere sağlanan API desteğibot yazarak kullanabilir “2100’e kadar her günün tarihi için Elizabeth’in ölüm gününü tahmin eden tweet” söyleyebilirsin. Yine bu bot ile olay gerçekleştikten sonra tüm yanlış tweetleri silebilirsiniz. Yapay zeka bu işi daha da kolaylaştıracak.

Geleceği gören astrolog Twitter hesaplarının tahmin ettiği en sarsıcı olay, ünlü basketbolcu Kobe Bryant’ın ölümü oldu.

.Noso (@dotNoso) adlı bir Twitter kullanıcısı tarafından 2012 yılında atılan bu tweet’te “Kobe sonunda bir helikopter kazasında ölecek” ibaresi yer alıyordu. Tweet’ten yaklaşık 8 yıl sonra, 26 Ocak 2020’de ünlü basketbolcu kızıyla birlikte helikopter kazasının kurbanı oldu. Bu trajik ölümün ardından ortaya çıkan 2012 tarihli tweet ilk bakışta insanları şok etse de gerçek daha sonra ortaya çıktı.

Kobe’nin vefatından haberdar olan bu tweet aslında 2015’te piyasaya sürülen taşınabilir bir uygulama üzerinden alınmıştı:

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, tweet’in altında “Karbon v2.5” etiketi görünüyor. Twitter’ı en az 2 yıldır kullananlar bu hashtag’lere aşinadır. Sosyal medya paylaşımlarını planlayabileceğiniz bu tip uygulamalar, ileride dilediğiniz gün, tarih ve saatte tweet atabilmenizi sağlar. Bu etiketler de benzer bir biçimde Android, iPhone veya Twitter Web sayfasından bir tweet atıldığını gösteriyordu. Bu değil. Elon Musk’ın 2022 yılında Twitter’ı satın almasının ardından tweet’in paylaşıldığı aracı uygulama veya cihaz bilgilerini gösteren bu etiketler kaldırıldı.

Kobe’nin ölüm şeklini alan bu tweet için kullanılan Carbon v2.5 uygulaması aslında Tweet tarihinden 3 yıl sonra yayınlandı . Yalnızca Android işletim sistemine sahip telefon ve tabletlerde kullanılan bu uygulama; Diğer sosyal medya planlayıcılarından farklı olarak tweetleri geçmiş bir tarihte atılmış gibi göstermek için de kullanılıyordu. Ayrıca bu uygulamaya Google Play Store üzerinden yani resmi yollarla ulaşılamıyor ve üçüncü parti yollarla yüklenebiliyor.

Söz konusu tweet’in ardından Twitter’ın Android uygulamasındaki bu açığı giderdiği ve Carbon v2.5 uygulamasını engellediği söyleniyor. Bugün, korsan yollarla uygulamaya erişmek ve yüklemek isterseniz, aslında onu kullanamazsınız, denemenizi tavsiye etmiyoruz. Şu anda internette dolaşan kurulum belgelerindeki bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan üçüncü taraflar, özellikle bu tür güvenlik açıklarını hedefleyen uygulamalar. casus yazılımveya cihazınıza zarar verecek virüsler olabilir.

Bilgisayar tarihini tweet’leri geçmiş bir tarihte atılmış gibi gösterecek şekilde değiştirmenin yolu sandığınız gibi mümkün değil:

Gazeteci Bircan Yıldırım’ın paylaştığı görselde gösterilen formül maalesef belirtildiği gibi çalışmıyor. Twitter, özellikle kullandığınız tarayıcı, paylaşımın tarih bilgisini kullanıcıdan yani erişim sağladığı cihazdan değil, kendi sunucularından almaktadır. Tarihi değiştirdikten sonra tarayıcının sıkıntısını atlayıp Twitter’a girerseniz, Tweet atsan bile tarihi değiştirmek imkansız.

Enes Khalifakan’ın hesabına geri dönelim; Bu tweetler hangi sistemle atıldı?

Tüm olasılıkların olduğu sahte hesaptan tweet gönderilip asılsız iddiaların silindiği yöntem bu hesapta çalışmıyor. Çünkü bazı tweetleri olasılıklarla ilgili olsa da son derece açık uçlu konularda da gönderilervaka yapıldı.

Bir diğer formül ise Twitter’ın veritabanına girildiğinde yani Twitter’ın hacklenmesi veya açıklarının Carbon gibi uygulamalarla kullanılmasıdır. Bu da tutarsız görünüyor, çünkü Web Arşivinden hesabın geçmiş tweet’lerine baktığınızda herhangi bir platform veya sosyal medya planlayıcı etiketi görmüyorsunuz. Diğer bir deyişle, tweet’lerin aslında görünen tarih ve saatlerde atıldığı veya en azından daha önce o tarih ve saat için planlandığı görülüyor. Çünkü Twitter da bu hizmeti sunuyor; Tweet Destesi aracı aracılığıyla gelecekteki bir gün ve saateTweet’leri zamanlayabilirsiniz.

En mantıklı çıkarımlar aşağıdaki eksende birleşir:

Paylaşılan tweetlerin büyük çoğunluğunun aynı tarihlere sahip olması, bu tweetlerin kaldırılması için bir bot yazılımının kullanıldığını gösteriyor. Çünkü bu terimleri hızlı bir şekilde yazmak ve günde binlerce tweet atmak çok önemli bir iş gücü. Burası bize tweet atanlardan farklı bir platform, kendi VPN’i ile çalışan kapalı sistem bir uygulamanın otomatik olarak yakalanıp terör örgütlerine bağlı B*lock gibi casus uygulamalar aracılığıyla paylaşıldığı sonucuna varılmaktadır. Bu en dengeli varsayımdır.

Çünkü tweetlerin sonundaki isimler mesajları gönderen kişiler; Yani her tweet’in bir sohbet kanalına gönderilen mesaj olduğu iddiaları da var. Ayrıca bu mesajlar bir platform, uygulama ya da casus yazılım aracılığıyla değil; Bir oyun aracılığıyla da yapılabilir.da söylenir.

Üstelik bunu yapabilmek için mesajları gönderen kişilerin bu Twitter hesabından haberdar olmaları da gerekmiyor. Klavyede basılan her tuşu, ekrana her dokunuşu kaydeder. Keylogger yazılımı ile terör bağlantılı kişilercihazlarına sızmış, ruhları bile duyulmadan tüm paylaşımları Twitter hesaplarına aktarılmış olabilir.

Son olarak tabi ki Carbon v2.5 gibi eski dönem güvenlik açıklarını kullanabilen ancak kamuoyu tarafından bilinmeyen yazılımlar da mevcut. Örneğin, casus yazılım dünyası göründüğü kadar dar değildir;

Twitter ve Google’ın hataları büyük! Türkiye’de kullanılmayan özellikler ve altyapılar, manipüle etmek isteyenlere zemin hazırlıyor:

2016 ABD Başkanlık Seçimleri sonrasında Meta (o zamanki Facebook), Twitter ve Google’da yaptıkları manipülasyonlar nedeniyle soruşturmalar açıldı. şirketler Milyarlarca dolar ceza çarpıtıldılar. Akabinde bu üç şirket, asılsız haber ve bilgilerin yayılmasını önleyecek özellikler geliştirdi.

Örneğin Twitter’da yanlış bilgi içeren bir tweet’in altına uyarı mesajı eklenebilir. Bir tweet’te bir kişi veya gruba hakaret edilirse bu etiketleme özelliği tekrar devreye giriyor. Hatta Twitter bir zamanlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bazı tweet’lerine yanıt vermişti. “Nefret söylemi” etiketi gösterdi. Ancak seçimlerin yaklaştığı aylarda, bilinmeyen bir tarihte bu özellikler ortaya çıkıyor. Türkiye’den mevcut değiloldu.

Öte yandan Google, yapay zeka altyapılarını devreye aldığı bir dizi arama deneyimi geliştirirken, Türkiye’de bu arama deneyimi çok zayıf. SEO için birbiriyle yarışan haber sitelerinden gelen ve kullanıcıyı sayfa sayfa gezinmeye zorlayan spam içeriklere maruz kalıyoruz. Ancak böyle bir durum özellikle İngilizce dilinde yapılan aramalarda söz konusu bile değildir.

Seçimlerin ardından Türkiye’de teknoloji şirketlerine soruşturma açılıp açılmayacağı bilinmiyor ancak bunun tür açısından bir sorun olduğunu ve düşük bir ihtimal olduğunu söylemek gerekiyor. Bu noktada teknoloji şirketlerini sınırlayan en son kanun Sosyal Medya Kanunu idi hatırlarsınız. Ancak şu anda seçim maratonunda Türkiye’deki partilere bile bu kanunun uygulandığı görülmedi. Türkiye’de kamuoyunu tedirgin edecek saçma sapan bilgiler paylaşmak kabahattir. Ama bu bahiste uygulamadaNe yazık ki düzeltilmesi gereken birçok detay var.

Sonuç ve sorular:

  • Seçim süreci öncesinde Türkiye’den terör örgütleriyle bağlantılı olduğu tespit edilen hesap ve paylaşımlar bloke edildi. Peki bu hesap ve benzeri hesaplar neden hala erişilebilir durumda?
  • Söz konusu hesap neden seçimlerin birinci turundan önce değil de ikinci turdan önce yeniden dolaşıma girdi?
  • Twitter, Türkiye’de toplumun geniş kesimlerini etkileyecek manipülatif ve anonim hesapların varlığını neden takip etmiyor? Bu kontrol için sadece resmi kurumların talebi mi gerekiyor?
  • Enes Halifekan’ın (@cennet_dunya) Google Trends bilgilerinin 2016 ve 2018’deki akıbeti nedir?
  • Hesabın sahibi kim, nerede ve hakkında soruşturma açıldı mı?
  • Sosyal Medya Kanunu kapsamına giren bu hesaplar ve paylaşımları hakkında güvenlik güçleri herhangi bir adım attı mı?

Görüşlerinizi, niyetlerinizi ve tekliflerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

haber-yayladere.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler