Haber

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Davos’ta Zelenskiy yalan söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın dış politikasını ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Davos’ta Minsk anlaşmalarına ilişkin yaptığı konuşmanın gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Zelenskiy açıkça” dedi. Davos’ta tüm dünyaya yalan söyledim.” .

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Rus diplomasisinin 2023 yılı faaliyetlerine ve dünya dış politikasındaki gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’dan Ortadoğu sorununa kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına değindi. Lavrov, “Minsk anlaşmaları uygulansaydı Ukrayna sorunu 7 yıl önce çözülebilirdi. Ancak Batı buna izin vermedi.” dedi.

Davos’ta yaptığı konuşmada Lavrov, Minsk anlaşmalarının uygulanmamasından Rusya’yı sorumlu tutan Vladimir Zelenskiy’i hedef alarak, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Minsk anlaşmalarını Ukrayna’yı krize hazırlamak için imzalamadıklarını itiraf ettiklerini hatırlattı. “Minsk anlaşmaları ortada bir adımın olmadığını herkes çok iyi biliyor. Bu anlaşmalar bu sorunun sona erdirilmesine yönelikti ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı. Anlaşma (Minsk anlaşmasının uygulanması) bozulmadı” Putin tarafından. Merkel ve Hollande anlaşmanın uygulanması için çaba göstermediler. Her ikisi de anlaşmayı Ukrayna’ya zamanında teslim ettiler. “Zelensky, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu kürsüsünden uluslararası topluma açıkça yalan söyledi.” .

“Ukrayna’nın geleceği Irak, Afganistan ve Libya gibi olacak”

ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin Ukrayna’ya verdiği askeri ve ekonomik desteği eleştirerek bunun çatışmayı uzattığını ima eden Lavrov, “Geçmişte benzer olaylar nerede yaşandı? Afganistan. Amerikalılar 20 yıl oradaydı. İstedikleri kadar, kalabildikleri kadar kalıyorlar mı? “Orada ne başardılar? Veya Irak, Libya. ABD ve uydularının maceraya atıldığı diğer ülkeler. Nerede daha iyi hale geldi? Bütün bunların amacı olan demokrasi nerede kuruldu? Ne yazık ki Ukrayna da aynı gelecekle karşı karşıya” dedi.

Batılı ülkelerin çatışmayı sürdürmek için çabalarını sürdürdüğünü vurgulayan Lavrov, “Hayat bize her zaman olduğu gibi çok şey öğretiyor. Kiev’i destekleyen Batılılar eskiden ‘sonuna kadar’ desteklerini söylerdi ama şimdi ‘mümkün olduğunca’ diyorlar Bu, nüansta küçük bir değişiklik.” söz konusu.

“Askeri operasyonlar dengeli bir şekilde devam edecek”

Ukrayna ile müzakere ve diyaloğun yeniden tesis edilmesi olasılığını değerlendiren Lavrov, “Herkes Ukrayna’nın ne zaman duracağına karar verecek ve çatışmanın gerçekçi kuralları konusunda önemli bir görüşme yapacak taraf olmadığını anlıyor” dedi ve bu adımın atılması gerektiğini vurguladı. her iki taraf da alınmalıdır.

Öte yandan Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarına devam edeceğini belirterek, “Rusya’nın hiçbir şekilde mağlup olacağına dair bir umut yok. Bu zaten defalarca söylendi. Tarih okumayanlar var, var” diye konuştu. Batı’da pek çok kişi bu konu hakkında istediği kadar hayal kurabiliyor.” “Diğer ülkelerin Ukrayna ile imzaladığı anlaşmalara itirazımız yok. Ancak bu bizim amacımızı hiçbir şekilde değiştirmiyor” dedi.

Bu konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da teyit edildiğini belirten Lavrov, “Özel askeri operasyonun hedeflerini ısrarla ve dengeli bir şekilde ilerleteceğiz ve bu hedeflere ulaşacağız.”

Batılıların Ukrayna’daki savaşı sonlandıracak bir çözüm aramak yerine çatışmayı körüklediklerini belirten Lavrov, şunları kaydetti: “Ukrayna’daki çatışmaya adil bir çözüm bulunması konusunda ne ABD’nin ne de NATO’nun en ufak bir ilgisini görmüyoruz. Görüyorlar. Endişelerimizi duymak bile istemiyorlar, temel çatışmaları ortadan kaldırmak istemiyorlar.” “Kaldırılması konusunda ciddi bir görüşme yapmak istemiyorlar. Tam tersine Batı, Ukrayna’daki çatışmayı tırmandırmak için elinden geleni yapıyor. Bu da yeni stratejik riskler yaratıyor” dedi.

“Türkiye yakın bağlantılarımız olan ülkeler arasında yer alıyor.”

Rusya’nın Çin’le siyasi ve stratejik yakınlığına değinen Lavrov, Rusya’nın yakın bağlarını sürdürdüğü başka ülkelerin de olduğuna dikkat çekerek, “Eminim ki Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerin gelişimine ilişkin değerlendirmemizi biliyorsunuzdur. Çin” Hindistan ekonomisiyle birlikte en hızlı büyüyen ekonomiye sahip.” “Çin ile ilişkiler asırlık tarihinin en iyi dönemini yaşıyor. Yakın çevremizden bahsedecek olursak bunlar elbette Orta Doğu ülkeleri. Yakın ilişki içinde olduğumuz ülkeler arasında Türkiye, İran, Suudi Arabistan var. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dır” dedi.

Afrika ülkeleriyle ortaklıklarını stratejik seviyeye taşıdıklarına dikkat çeken Lavrov, “Geçen Temmuz ayında St. Petersburg’da düzenlenen ikinci Rusya-Afrika zirvesinde de bu durum teyit edildi.”

“ABD, Yemen’e saldırılarıyla uluslararası hukuku tanımadı”

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik hava saldırılarını eleştiren Sergey Lavrov, şunları söyledi: “ABD, İngilizlerle birlikte, BM Güvenlik Konseyi’nin çağrıda bulunan kararı da dahil olmak üzere akla gelebilecek her türlü uluslararası hukuk normunu ihlal etti ve ayaklar altına aldı. Sadece ticari gemilerin korunması için, “Yemen’in bombalanmasına kimse izin vermedi” dedi.

Henüz ABD ile diplomatik ve uluslararası güvenlik açısından bir temelin bulunmadığını belirten Lavrov, “Sadece silahların kontrolü ve stratejik risklerin azaltılması alanında ek ortak tedbirler değil, ABD ile bir toplantı yapılmasına yönelik herhangi bir zemin görmüyoruz. ama aynı zamanda genel olarak stratejik istikrarla da ilgili.”

“Azerbaycan barış anlaşmasına hazır”

Güney Kafkasya’daki gelişmeleri değerlendiren Lavrov, şu anda Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanması görüşülen barış anlaşmaları konusuna da değinerek, “AB, Fransa, Almanya ve ABD bunu fark eder etmez Rusya’nın ev sahipliği yaptığı Ermenistan-Azerbaycan barış süreci sonuç verdi, bunu davet edilmeden yaptılar.” “Süreçlere nasıl sızmaya başladıklarını gördük. Oyunbozanlık yapmak, Erivan ile Bakü arasında Rusya’nın arabuluculuğunda yapılan anlaşmaların gerçekleşmesine izin vermek istemediler” dedi.

Batılı meslektaşlarının Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının kendi topraklarında imzalanmasını istediğini belirten Lavrov, “Ancak Azerbaycan’ın bu anlaşmayı Rusya topraklarında imzalamaya hazır olduğu da bir gerçek. Aslında bu çabaların sona erdirilmesine yönelik çabalar da var. Çatışma ve tüm sorunları çözecek bir etkileşim sistemi oluşturmak burada başlamıştı. “Erivan’ın buna ne kadar hazır olduğunu bilmiyorum. Batı’nın bencil amaçlarının hem Ermenistan’ın hem de Azerbaycan’ın temel çıkarlarının gerçekleşmesini engellemesi üzücüdür” dedi.

“Çözüm Filistin Devleti’nin kurulmasıdır”

Sergey Lavrov, Orta Doğu’daki olayları değerlendirirken BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılacağını ve Filistin sorununa çözüm önerileri sunacağını belirterek, “Yaklaşan BM Güvenlik Konseyi toplantısında Filistin sorununun yeniden başlamasına ilişkin tekliflerimizi açıklayacağız. Filistin sorununun kolektif çözümü. Bu sorunun çözümünün temel yönelimi Filistin Devleti’dir.” “Bu olmazsa şiddet her zaman yeniden ortaya çıkar. Çünkü Filistin devleti olmadan Filistinliler kendilerini dezavantajlı konumda görmeye devam edecek. Üstelik Filistin devleti olmadan İsrail’in güvenliği de sağlanamaz.”

Sorunun çözümü için İsrail ve Filistin tarafının da müzakerelere başlaması gerektiğini savunan Lavrov, “Çözüm için İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan temas olması gerekiyor. Yetişkin erkeklerin oturup konuşup nasıl bir karar verebileceğini düşünüyorum. Filistinliler yaşayacak.” – MOSKOVA

burhaniye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu